Apporterande hund

Ett krav när man jagar duvor och andra fåglar som gäss och änder, är en apporterande hund som hämtar bytet efter skott. De vanligaste raserna som lämpar sig perfekt för detta är retrieverraserna som golden retriever, labrador retriever eller flat coated retriever. Vissa av dessa raser har även simhud mellan tårna för att simma bra i vatten om fågeln skulle hamna i vattnet, vilket den ofta gör. Många fågelarter skjuts även vid vatten. När man tränar en hund till att bli en bra apporterande fågelhund, krävs stark disciplin och helst ett jaktprov i slutet av kurserna som bevis på att den är mogen att ge sig ut. En apporterande hund ska enbart hämta bytet utan att förstöra det eller äta upp det själv.

Vapen

Det vapen som används för att jaga fågel och då främst duvor, är ett hagelgevär. När man tar sin jaktlicens får man göra jaktprov som också består av att skjuta med hagel. I lerduveskytte finns tre olika grenar – skeet, trap och sporting och samma ammunition kan användas för vanlig duvjakt, beroende på avstånd och hur fåglarna rör sig.

Bra utrustning

Förutom hagelgevär och en disciplinerad jakthund behöver man även mycket bra kamouflage när man jagar duvor. Det är alla jägare överens om, från hjässan till tårna. Duvor är inte lättlurade och kan se på långt håll om en jägare ligger och lurar i skogen. Kamouflera även geväret om det går. Ansiktet måste också täckas ordentligt med nät och löv. Man riskerar att se ut som en soldat ute i krig, men det är värt det om man vill komma hem med ett byte.

Jagar man inte ute på öppna åkrar där ärtor finns, kan man med fördel ta med sig en ärtåtel och några nävar grovt salt och lägga ut det som lockföda i skogen. Duvor är som mest hungriga tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen så jakt vid dessa tidpunkter är det bästa.

Man behöver heller inte vara rädd att det bara blir ett litet antal. Har en duva hittat godbitarna, kommer det snart fler. Det kan vi lova.