Den vita duvan har blivit en symbol för fred, helighet och har blivit känd sedan Bibelns tid där den är avbildad som glädjens budbärare. Det är ganska intressant att människan kan ha så olika känslor beroende på vilken färg duvan har, när det egentligen är samma ras. Den vita duvan hör egentligen till tamduvans släkte som normalt håller till i städerna och är gråspräckliga men har fått en hög status tack vare de religiösa avbildningarna. Vanliga grå tamduvor är dock inte lika populära.

Vita duvor används också som burfåglar eller som brevduvor där människan har som sport att skicka meddelanden. Ja, brevduvor existerar faktiskt och det finns t.o.m. ett förbund som heter Svenska Brevduveförbundet där man föder upp och avlar på duvor som får de mäktiga egenskaperna att orientera sig så pass bra att de kan skicka meddelanden mellan poster.

Eftersom duvor är intelligenta kan man även träna dem till olika saker.

Symboler

Den vita duvan står för död, frihet, fred och anses vara ett heligt väsen då den har setts som Den Helige Ande i Bibeln. Därför kan vissa troende se den vita duvan som en påhälsning från andra sidan när en närstående har dött. Vita duvor betraktas som mycket vackra och förekommer också som tamfåglar. Tack vare sin inlärningsförmåga, har den vant sig vid människan sedan urminnes tider.

Brevduvor

I många böcker och filmer har den vita duvan blivit förknippad med att flyga med brev mellan personer. I filmen Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren, flyger brevduvor mellan Nangijala och Törnrosdalen för att sända budskap när den hemske Tengil härskade. Duvorna kunde på så sätt bidra till att berätta vad som skedde inne i det omringade Törnrosdalen. Detta är faktiskt förekommande och inte bara en legend. Brevduvor existerar och avlas fram för att flyga med meddelanden mellan sina duvposter och genom seklen har man använt sig av brevduvor som spioner under krig eller som budbärare i handeln och sjöfarten. Dock är det inte bara vita duvor som blir brevduvor men i böcker och filmer används de p.g.a. sitt vackra utseende.