Ibland kan skogsduvan och ringduvan blandas ihop och frågan ”Vad var skillnaden nu igen?” är inte ovanlig att höra på fågelskådarplatser runtom i Sverige. För det första är skogsduvan mindre än ringduvan och halsfläckarna är gröna istället för ringduvans vita färg.
Skogsduvans kropp är blågrå med gröna inslag på halsen och ryggen i en karaktäristisk metallnyans.
Skogsduvans läte låter kort och gott som ”hu”, vilket upprepas titt som tätt.
Nej. I Sverige har skogsduvan tagits bort från den röda listan sedan tiotalet år tillbaka men det finns inga jakttider angivna då artens bestånd måste återställas helt innan det blir aktuellt.
Visst kan namnet ge en ledtråd här. Skogsduvan uppehåller sig i löv- och blandskogar. Favoritstället är en ekskog eller aspdunge.
Boet byggs vanligen i olika slags håligheter som hål i murar, träd eller i en bergskreva. Själva boet är av enkel standard i form av lövträdspinnar och gräs. Det vanligaste scenariot är att honan lägger två ägg som ruvas i drygt två veckor. De matas i boet av krävmjölk innan de flyger i väg efter 25-30 dygn.
I motsats till ringduvan som ofta syns på fält, åkrar och i städer så är skogsduvan mer av de skyggare slaget och är därför lite svårare att få syn på.
Kosten består av växtbaserad kost, exempelvis raps, bär, ärtor och ekollon. De söker vanligtvis efter föda på åkrar och fält.
Skogsduvan som är en mer tillbakadragen och svårupptäckt art, kräver en särskild jaktstrategi. I jakten på skogsduvor genom fågeljakt med hund är hundens roll kritisk. Dessa duvor håller ofta till i tät, skogsbeklädd terräng, vilket gör det svårt för jägaren att upptäcka dem utan en vältränad hunds hjälp. Jakthundar som används för skogsduvejakt är ofta av typen som kan spåra och lugnt närma sig fågeln, såsom pointer eller setter. Dessa hundar är tränade att markera fågelns position utan att skrämma bort den, vilket ger jägaren tid att närma sig och få en möjlighet till ett ansvarsfullt skott.
Jakt på skogsduvor med hund är en disciplin som kräver tålamod, förståelse för hundens arbete och en djup respekt för den speciella miljö som skogsduvan lever i. Denna jaktform är mindre om att jaga i antal och mer om samspel med naturen och djup förståelse för den särskilda arten.
Copyright © All Rights Reserved