Utrustning för gömslet

Stället där jägaren gömmer sig är mycket väsentlig då det måste vara ordentligt kamouflerat och uppbyggt. Minsta misstanke gör att duvorna flyger sin kos. Ett ordentligt kamouflagenät är A och O. Gömslepinnar håller upp nätet ordentligt och förhindrar att det sackar ihop under hård blåst.

Olika duvbulvaner

De duvliknande bulvanerna kommer i olika varianter. Vissa har utbredda vingar och är försedda med en svagt synlig pinne som man fäster i marken så att det ser ut som om de flyger in över fältet. Pinnarna är oftast flexibla och gör att duvorna rör sig i vinden och ser särskilt verkliga ut. Andra är vanligt sittande duvor som man lägger på marken under duvornas flyglinje för att markera för de riktiga duvorna att det finns mat i närheten.

De vanligaste duvbulvanerna kallas snurror eller svävare och rör sig olika beroende på hur de är fastsatta. Sätter man ut bulvanerna i flock, brukar det väcka ännu större intresse för duvorna som landar utan misstanke om att något är i görningen. Men man får inte placera ut för många. Lämna gärna en lucka på 2-3 meter mellan dem, gärna som ett V-tecken. Men grejen är att göra allt så realistiskt som möjligt, annars får man gå hem utan byte.

Väderlek

Man kan visserligen jaga duvor i alla väder men det påstås att lite vind är bäst. Det ska alltså blåsa en aning och medföra lite solsken. Om det är för molnigt eller för mörkt, kommer de inte. Morgonen är en bra tid men tiden på eftermiddagen då de är mer aktiva, brukar ge bättre resultat.

Är det för mycket vind kan det dock vara svårt att pricka rätt och då kan man göra bort sig rejält. Duvor ändrar också flyglinje beroende på väderlek så det bästa är att spana in flera olika väder innan man sätter igång.