Eftersom ringduvan är en så pass vanlig fågel i hela Sverige och övriga Europa, är det vanligt att det bedrivs jakt på den över hela landet – från Skåne i söder till Lappland i norr. Det är dessutom uppskattat bland lantbrukare och bönder som odlar grödor, att jägare hjälper till att skjuta av dem eftersom de äter upp och förstör växtligheten när de kommer i stora flockar och ger sig i kast med att börja picka. Deras fågelspillning orsakar också skada och fräter ordentligt på grödorna och förorenar dem. Detta leder till ekonomiska problem för bönderna så när jakten sätter igång, är det nog många som drar en lättnadens suck.

Jakttider

I Sverige bedrivs jakt på ringduva vid olika tillfällen beroende på var i landet man jagar. I södra delen av landet tillåts jakten mellan september-februari, i mellersta Sverige mellan mitten på augusti till slutet av december, och i norr enbart mellan augusti-oktober. Jakttiderna för skyddsjakt på skadefåglar som äter upp grödor har dock friare regler och börjar tidigare på våren i samtliga delar av landet.

Öva på att jaga duvor

Ett bra tips om man funderar på att börja jaga duvor eller andra fåglar, är att lära sig skjuta lerduvor. Då utvecklar man träffsäkerheten och konsten att använda hagelgevär som är det främsta vapnet när man jagar duvor. Att börja skjuta lerduvor är en sport man kan börja med redan efter 10-årsåldern och många får sedan smak för det och börjar tävla på högre nivåer. Man blir en bra skytt och har senare lättare för att börja jaga verkliga duvor ute i naturen.

Lerduveskytte fungerar så att små lerduvor, som ser ut som små färgglada frisbees, skjuts ut med rasande fart i olika vinklar, ur en maskin på marken och sedan gäller det att träffa dem snabbt och effektivt.

De grenar som ingår i lerduveskytte heter skeet, trap och sporting.